
Klasik Masaj Nedir?
Klasik masaj, vücudun tamamına veya bir bölümüne farklı vuruş teknikleri kullanılarak yapılan masaj tekniğidir. SPA masaj tekniği olarak da tanımlanan klasik masaj genelde sert vuruşlar, ovma veya dairesel hareketlerle yapılır.
Normalde 5 farklı teknik üzerinden belirli bir düzen ve sıralama ile ilerler. Daha çok omuz ve sırt bölgelerinde tercih edilmektedir.
Klasik Masajın Temel Özellikleri
Klasik masaj 5 ana tekniği bir arada kullanır. Sıvazlama ile başlayan klasik masaj yine aynı teknikle sona erer. Bu süreçte parmaklar ve avuç içi kullanılır ve masaj yapılmak istenen bölgelere nazikçe uygulanır. Yoğurma tekniğinde ise kasların gevşetilmesi ve yumuşatılması amaçlanır. Bazen çift bazen de tek elle uygulanmaktadır.
- Teknikler ve Uygulama Yöntemleri: Klasik masaj; titreşim, sıvazlama, yoğurma, friksiyon ve darbeleme teknikleriyle yapılır. Asıl amaç kan dolaşımını artırmak ve kasların gevşetilmesini sağlamaktır. Dolaşım ve rahatlamayı aynı anda sağlayan bu yöntemler boyun, omuz ve sırt bölgelerinde yoğunlaşır. Bireyler ve sporcular için hem zihinsel hem de fiziksel anlamda yararlıdır.
- Kullanılan Yağlar ve Aromaterapi Unsurları: Klasik masajda birçok yağ çeşidi kullanılır. Jojoba yağı başta olmak üzere lavanta yağı, badem yağı, Hindistan cevizi yağı, Ylang Ylang yağı ile susam yağı tercih edilir.
Masajın Sunduğu Faydalar: Kan dolaşımını artıran klasik masaj ayrıca vücudun besin ve oksijeni daha etkili almasını destekler. Stresi azaltan özelliği bulunan klasik masaj kasları gevşetir ve yumuşatır. Ayrıca kan dolaşımını iyileştiren bu masaj bireylerin kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Bu noktada anksiyete ve stresin azaltılmasına yardımcı olur.

Klasik Masajın Yararları
Klasik masajın yararları çok çeşitlidir. Maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Hareket Kabiliyetini Artırır: Kas ve eklemlerin esnekliğini artırır. Bu sayede hareket kabiliyeti de artar.
- Ağrıyı Yönetmede Etkilidir; Klasik masaj baş, boyun ve bel ağrısı için yararlıdır. Kronik ağrıların giderilmesine yardımcı olurken sporcular için de antrenman sonrası kas ağrılarını gidermektedir.
- Rahatlatır: Bireylerde klasik masaj sonrası genel bir iyilik hali ortaya çıkar. Çünkü bu masaj sadece fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da rahatlatmaktadır.
- Kas Gerginliğini Azaltır: Kaslarda meydana gelen gerginliği ve spazmları hafifleten klasik masaj sonrasında kaslar ciddi oranda gevşemektedir.
- Kan Dolaşımını İyileştirir: Kan dolaşımını iyileştirirken dokuların yenilenmesine yardımcı olur.
Son olarak klasik masaj anksiyete ve stres seviyesini azaltırken depresyonla mücadeleyi daha kolay hale getirir.
Klasik Masajın Kökenleri ve Tarihçesi
Klasik masajın kökenleri aslında tarih öncesinde dayanmaktadır. Farklı kültürlerde tedavi amaçlı uygulanan bir teknik olmakla beraber Roma, Eski Yunan, Mısır, Pers, Hindistan, Çin, Babil ve Asur medeniyetlerine kadar uzanır. Sıraladığımız toplumlar zihinsel ve fiziksel sağlık için klasik masaj yöntemini benimsemiştir.
Tarihsel gelişime baktığımızda masajla ilgili ilk yazılı kaynakların Çin’de ortaya çıktığı görülmektedir. Tıbbi tedavi olarak tercih edilirken Orta Çağ ve Rönesans dönemlerinde de popülerliğini korumuştur.
Sorular Ve Cevaplar
Kas gerginliğini azaltır, stresi yok eder ve genel ruh halinizi iyileştirir.
Seans sonrası dinlenmek ve su içmek en iyisidir; kendinizi yenilemiş hissedeceksiniz.
Haftanın yorgunluğunu attığınız günlerde, özellikle hafta sonu iyi bir tercih olabilir.
Rahatlamaya odaklanmanız yeterlidir; seansa gelmeden önce stresi bir kenara bırakın.