
Sauna Nedir?
Düşük nem ve yüksek sıcaklığı ile beraber terleme banyosu olarak tanımlanan sauna, ahşaptan yapılan özel bir odada tamamlanır. Tarihsel açıdan pek çok faydası bulunan saunanın köklü bir geçmişi vardır. Normalde 4 farklı sauna türü bulunur. Kuru sauna günümüzde en yaygın tercih edilen seçenektir..Kuru saunada ahşap bir odada gazlı, odunlu ya da elektrikli ısıtıcılar kullanılır. Sıcaklı ortalama 70 ile 100 derece arasındadır. Nem oranı düşüktür. Buhar saunası ise 40-50 derece sıcaklığa sahiptir. Nem oranı çok yüksek olmakla beraber güzel bir terleme deneyimi sunmaktadır. Kızılötesi saunalarda vücut doğrudan kızılötesi ışınlarla ısıtılmaktadır. 60 dereceye kadar sıcaklığı bulunan bu sauna türünde terleme daha çok derin dokularda gerçekleşir. Duman saunasında ise odun ateşi ile ısıtılan duman doğrudan sauna odasına gönderilir. Burada havalandırılır ve temizlenir. 80 dereceye kadar sıcaklığı bulunur.
Sauna yapısı ve donanımı sadedir. Ahşap malzeme, ısıtıcı, yatacak ve oturacak alanlar ile kapı – havalandırması bulunan saunalarda kavak, sedir ya da çam gibi dayanıklı malzemeler bulunur. Ahşap, ısının odaya eşit olarak yayılmasını sağlar. Isıtıcılar da saunada en temel unsurdur. Gazlı, odunlu veya elektrikli ısıtıcılar kullanılırken bazen saunalarda ısıtıcının üzerine taşlar yerleştirilir, ardından su dökülür ve buhar meydana gelir. Saunalarda genelde iki ya da üç seviyeli oturma alanları bulunmaktadır. Üst seviyeler alt seviyelerden daha sıcaktır. Camdan yapılan sauna kapıları sayesinde içeriye ışık verilir. Havalandırma sistemi ise saunadaki hava dolaşımını sağlar.

Saunanın Faydaları
Birçok açıdan fayda sağlayan sauna ilk olarak toksinleri atar ve cilt temizliği sağlar. Sauna faydaları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;
- Kalp atışını hızlandırır. Bu sayede kalp sağlığına olumlu katkıda bulunur.
- Terleme yoluyla toksinlerin atılmasını sağlar.
- Cilt gözeneklerini açar ve kirleri temizler.
- Kasların gevşemesini sağlar. Haliyle spor sonrası kas ağrılarını hafifletir.
- Eklem ağrıların iyi gelir. Artrit gibi rahatsızlıkların ağrılarının dindirilmesinde etkilidir.
- Stresi azaltır.
- Uyku kalitesini artırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Nefes yollarını açar
- Mukus birikimini azaltır.
- Kalori yakımını hızlandırır.
- Kilo yönetimini destekler.
- Anti-Aging etkisi vardır. Bu da yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Saunanın Tarihçesi
Saunanın kökeni Antik çağlara kadar dayanmaktadır. İnsanlık tarihinin en eski dönemlerinde farklı medeniyetler ateşle ısıtılmış odalarda terleme ritüelleri yapmıştır. Özellikle de Roma hamamlarına bakıldığında sauna uygulamasının yer aldığı görülmüştür. Modern olarak sauna ise Finlandiya’da ortaya çıkmıştır. Ruhsal ve fiziksel arınma aracı olarak bu ülkede tercih edilen saunalar ilk olarak toprak yüzeyinde veya yer altında kazılan çukurlarda uygulanmıştır.
Orta Çağ dönemi ve sonrasında Kuzey Avrupa’da yayılmaya başlayan sauna, Rusya’da benzer uygulamaları beraberinde getirmiştir. Orta Çağ itibariyle sosyal bir merkez halini alan saunalarda aileler bir araya gelir ve sosyal etkileşimde bulunarak dinlenirdi. Modern sauna dönemine baktığımızda ise elektriğin yaygınlaşmasıyla beraber odun ateşi yerine artık ısıtıcılar kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca Finlandiya’nın bağımsızlığını kazanmasıyla beraber bu bölgede ulusal bir sembol haline gelmiştir.